Sivut

maanantai 26. joulukuuta 2011

Limppusämpylät ja Joululimppu

Joululahjaksi tuli leivottua limppusämpylöitä ja limppua, molempiin ohje Kinuskikissan sivuilta. Yleensä kurkin sieltä ohjeita enemmänkin, ja nämäkin osoittautui tosi hyväksi! :) Eniten harmittaa, että limpusta unohtui ottaa kuva :D Limpun tein täysin ohjeen mukaan, limppusämpylöihin käytin samoja mausteita kuin limppuun toisin kuin tuolla ohjeessa sanotaan, sekä voitelin nekin siirappivedellä. Otsikoista pääset klikkaamaan suoraan ohjeeseen, mutta tässä ne myös aineksineen. :) Hyviä oli!


15 kappaletta

½ l piimää
50 g hiivaa
½ dl siirappia
½ rkl suolaa
2 tl kuminaa
2 tl fenkolia
1 tl anista
1 tl pomeranssinkuorta
7 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
½ dl öljyä


Voiteluun: siirappivettä (1/2dl siirappia, 1/2 dl vettä)
(Pinnalle: kuminaa ym. siemeniä)Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Sekoita jauhoja taikinaan noin 1 dl kerrallaan. Lisää loppupuolella öljy.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 60 minuuttia.

Leivo taikinasta pitkä tanko ja leikkaa se yhtä suuriin paloihin. Pyöritä paloista käsiesi välissä tai pöydän pintaa vasten pyöreitä sämpylöitä. Laita pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla 30 minuuttia.

Voitele siirappivedellä. Halutessasi voit ripotella pinnalle maustesiemeniä, esim. kuminaa.
Paista 200 asteessa 10 minuuttia.

4 kpl

1 l piimää
50 g hiivaa
2 dl siirappia
vajaa 1 rkl suolaa
2 rkl pomeranssinkuorta
½ rkl kuminaa
½ rkl anista
½ rkl fenkolia
12 dl vehnäjauhoja
10 dl ruisjauhoja


Voiteluun:
½ dl siirappia
½ dl vettä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Sekoita jauhoja taikinaan noin 1 dl kerrallaan. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 60 minuuttia.

Leivo taikinasta 4 pyöreää limppua ja kohota liinan alla vähintään 30 minuuttia. (Vaikka limput eivät mahdu kerralla uuniisi, voit leipoa kaikki neljä valmiiksi.)

Pistele kohonneita limppuja haarukalla. Voitele siirappivedellä.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 40 minuuttia. Voitele siirappivedellä muutaman kerran paiston aikana. Suojaa pinta tarvittaessa alumiinifoliolla, kun se on saanut ruskean sävyn.
Kääri jäähtyneen limpun ympärille voi- tai leivinpaperia ennen muovipussiin laittamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti