Sivut

keskiviikko 22. elokuuta 2012

(viher)smoothiet

Oon täysin hurahtanut smoothiesiin! :D Enkä oikeastaan tiedä onko se hurahdus vaan noihin, vaan ihan oikeesti ajatustasolla pyörii tällä hetkellä niin paljon mietteitä kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista niin kehon kuin mielenkin osalta, siihen sisältyy ajatuksia mahdollisimman ravinnerikkaasta ja prosessoimattomasta ruuasta, nykymaailman täydellisyyteen pyrkivästä menosta, kiireestä ja kyvyttömyydestä nauttia tästä hetkestä. Ja mistähän vielä? Vaikka mistä, mutta kirjotetaan tällä kertaa nyt köykäsesti noista smoothieista.

Vihersmoothieta aattelin alunperin kokeilla ihan sen takia, että sinne sais piilotettua helposti kaikkea vihreää, koska salaatti itsessään ei kuiteskaan oo ihan mun lemppari syötävä. Ja toimii! Näitä variaatioita on yks ja miljoona, teen aina fiiliksen pohjalta, mutta pääpiirteissään seuraavilla aineksilla, ei toki kaikkia samaan aikaan, vaan määriä ja suhteita vaihdellen, niin saa erimoisia juotavia. Välillä jätän sen salaatin osuuden ihan pieneks niin maku muuttuu selvästi, ja sillon se saattaa kelvata jopa tolle ukollekin. :D

Iso nippu salaattia (ihanaa kun sen saa vielä omalta maalta!)
Makeuttamiseen: banaani/hunaja
Marjat: viinimarjat/mustikat/vadelmat/mansikat (nyt kesällä ihan parasta saada nämä tuoreena, käytän PALJON!)
Partajugu
Vettä
Avokado/omena/ananas
Siemenet/pähkinät: auringonkukan/kurpitsan, kaikki eri pähkinät
Hampunsiemenrouhe
Superfoodit: goji/lucuma/maca/psyllium-kuitu/raakakaakao
Usein vielä muutamat viinimarjapuskan tai vadelmapensaan lehdet sekaan :)

Nykyään iso lasillinen edellisenä iltana tehtyä smoothieta on ihan vakkari aamupala! :) Pehmeä ruuansulatuksen käynnistyminen ja herättely aamulla, jonka lisäksi nestemäisessä muodossa olevat ravintoaineet pääsee heti imeytymään helposti kehon käyttöön. Olo pysyy kevyenä ja pirteänä ja se on myös hyvää. Smoothie toimii tollasenaan myös hyvänä välipalana sekä treenin jälkeen palautumiseen, edelleen sen nopean imeytymisen takia. Ruuansulatusta kuormitetaan aivan liikaa syömällä hitaasti sulavaa ruokaa, josta ei ehdi edes kaikki ravintoaineet imeytyä ennen poistumista kehosta.

Ruokajutuista oon aatellut alkaa kirjotella myös jonkun verran jatkossakin, eli saattaa olla, että blogin suuntaus sen suhteen ehkä hieman muuttuu. Mielestäni kuitenkin rikkaammaksi ja niitä hömppäsisustuslöpinöitä tulee kyllä jatkossakin :)

4 kommenttia:

 1. Suosittlen myös tyrniä! Laitan itse tällä hetkellä smoothien vähän tyrnimarjoja (vielä ei saa vaan uusia), ja niitä ei kauhean paljoo kannata laittaa, on niin voimakas maku, mutta hyvä pienessä määrässä ja kunnon superfood! Ja pakko kommentoida että käytit superfood nimeä vasta noiden erikoisempien tuotteiden kohdalla, mutta onhan mustikkakin oikea superfood! :)

  VastaaPoista
 2. Ja kropan ja mielen hyvinvointi kulkee paljon käsikädessä, olen itsekin tainnut siitä joskus kirjoittaa! :)

  VastaaPoista
 3. Vou, kiitos tästä! Oon unohtanu ihanat smoothiet melkein koko kesän aikana! Varmaan keväällä oon viimeks muistanu tehä niitä :D On sit niin varma huomisen päivän aamupala.. Kaurahiutaleet sekaan aamusti ja muuten käytän vehnäleseitä kuituja antamaan :)

  VastaaPoista
 4. Outi, käytin tietosesti superfood nimitystä vaan noista vieraammista, tarkotus ois joskus kirjottaa näistä Suomen luonnon supereista, ne on ehdottomasti parhaat! :) Usein nuo tuontijutut jää kaappiin jos saatavilla on mustikkaa jne :) ja tyrni, oi, sitä mulla ei oo, mutta ois tarkotus haalia pakkaseen sitä nyt syksyn aikana!

  Janika, no todella kannattaa kokeilla tai siis tehdä taas! Mä tykkään käyttää näissä siemeniä ja hedelmiä tuomaan sitä kuitua ja hiilareita ja säästän sit jälkiuunileipää varten ne viljojen syönnit :D

  VastaaPoista