Sivut

perjantai 5. lokakuuta 2012

mitä syötäis?

Oma ruokavalio on kokenut muutoksen, edelleen puhtaampaan ja ravinnerikkaampaan suuntaan ja se näkyy, missäs muussakaan kuin painossa! Vaaka ei ole mulle mikään tärkeä ikinä ollut, nyt on tullut mielenkiinnosta sitä seurailtua ja lukemat vaan putoaa, tämmösiä lukuja ei oo näkynyt sitten yläasteen! Useammalta olen kuullut kehujakin muuttuneesta ulkonäöstä, kiitos siitä, mutta eipä oo yksi eikä kaksi henkilöä, jotka on kysynyt, että mitä syön, tai syönkö oikeastaan mitään. Ja vastaus on, että syön! Ja paljon syönkin, 5-6 kertaa päivässä, isoja annoksia. Juju piilee ruuan laadussa ja puhtaudessa, mitään turhaa höttöä en viitsi enää edes syödä, koska sen mukanaan tuoma olo ei ole kovin kiva verrattuna tähän energiseen oloon! Todisteena olen pitänyt tuota puolivuotiasta neitiä, joka viime viikonloppuun asti oli täysimetyksellä: ei sitä maitoa tulis ellen söis... Ja tiedän, että imetys kuluttaa, mutta sen päivittäinen lisä energiankulutukseen ei ole niin iso, etteikö ruokavaliomuutokselle kuuluisi suurin kiitos tästä muuttuneesta olosta ja ilosta. Nyt kun neidillä pamahti puoli vuotta mittariin, alotellaan kiinteät pääasiassa sormiruokaillen, ensimmäisenä kokeilussa oli porkkana ja hyvin maistui!
 Otinpahan kuvan todisteeksi eilisestä lounaasta, kaalipohjainen savukalasalaatti, avokadoa, kananmunaa, siemeniä, tomaattia, paprikaa... Mitä vielä? Noo, tässä kuva ja kyllä, tulipahan vatsa täyteen eikä ole mielitekoja! Raakaruokaa olen tietoisesti lisännyt omiin syömisiin, kuumentaminen kun tuhoaa ruuan entsyymejä tehokkaasti. Lisäksi sitä pitää pureskella enemmän, joten vatsaan asti päästessään on helpommin ruuansulatuselimistön sulatettavissa kuin huonosti pureskeltu ja kiireessä syöty ruoka. Ruuan yhteydessä olen myös pääasiassa lopettanut juomisen, neste laimentaa ruuansulatusentsyymien toimintaa eli tekee taas osaltaan sulatusprosessia vaikeammaksi. Jaa, nää on näitä, paljon ajatuksia pyörii pienen ihmisen päässä. Kovasti on pohdinnassa tehdä postaus hyvistä sivustoista ja mielenkiintoisista aiheista, mutku.. Se vaatis sen, ettei aivot oo ihan jumissa, ha!

Tänään syödään punajuuri-jauhelihavuokaa, nams, se on oikeesti todella hyvää! Muuten meidän viikottainen ruoka koostuu oikeastaan aika samoista palikoista: höyrytetyt kasvikset kukkakaali, parsakaali, kesäkurpitsa, porkkana, bataatti (höyryttäminen on kaikista hellin kuumentamisen eri muodoista), jauhelihaa, kanaa, kalaa tällä hetkellä se on ollut vallan tota savustettua, erilaiset keitot.. Paljon oon tehnyt noita erilaisia uunivuokia, yks yllätyshyvä oli kukkakaali-bataatti-kesäkurpitsa-tonnikalalaatikko. Perunaa meillä syö pääasissa ukko ja poikanen, ite vähemmän mut ehdoton nounou se ei mulle ole. Pastaa (luomu täysjyvä tai speltti) syö pääasiassa poika, minä vähän, mutta ukko ei lainkaan, koska gluteenittomalla. Kaikki lihat maustamattomina, kokoajan enemmän suunta on lähituottajiin, pitäisi ajella Kullaalle Tenhon tilalle ostamaan luomulihaa! Mun oma kroppa sietää ruista suht hyvin eikä se aiheuta reaktioita eli ruisleipää ja hapankorppuja kuluu jonkun verran. Paljon oon tehnyt nyt mantelileipää ja siitä tykkä kyllä koko perhe. Rasvoina meillä on käytössä voi, oivariini, oliiviöljy sekä kylmpuristettu kookosöljy, muutenkin tuotteet on joko täys- tai normaalirasvaisina, kaikki kevyttuotteet saa jäädä kauppaan lisäaineidensa kanssa. Maitotuotteista siis luomukevytmaito, ruokakermaa jonkun verran käytetään ja sit jogurttina partajugu. Hedelmiä ja marjoja tietty myös sekä siemeniä, parhaimpina chia- ja hampunsiemenet. Jaa, tulipahan kirjotettua miten meillä syödään, no, eipä tässä kait mitään ihmeellistä ole, ite tehden ja prosessoidut tuotteet suurelta osin kauppaan jääden. Näin meillä, ja toimii!

1 kommentti: